Učešće CCEE na Jadranskom sajmu – Budva, 25-26.09.2015.

Učešće CCEE na Jadranskom sajmu – Budva, 25-26.09.2015.

1U okviru Jadranskog sajma 2015, CCEE je aktivno uzeo učešće na 3. Sajmu energetike.

U petak 25.09.2015. u okviru jednočasovnog izlaganja, CCEE je predstavio tri značajne teme a  u subotu 26.09. posjetiocima štanda CCEE predstavljen je rad organizacije i podijeljene brošure i flajeri.

U tematskom dijelu učešća, posjetioci su imali priliku da od Predsjednika Upravnog odbora CCEE, g-na Nova Govedarice čuju prezentaciju pod nazivom: “CCEE – Uticaj na razvoj energetske efikasnosti u Crnoj Gori”

I ove godine, kao i prethodnih, predavanju su, pored drugih gosti, prisustvovali profesori i učenici Srednje elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” iz Podgorice. Veći dio izlaganja je bio posvećen načinu na koji se svakodnevno u domaćinstvu može štedjeti energija – počev od grijanja, hlađenja, preko rasvjete itd. (Prezentacija za ucenike) „Ovo su mjere koje se lako mogu preduzeti, a donose ne malu uštedu kućnom budžetu“- kazao je g-din Govedarica koji je dalje istakao i projekat koji se odnosio se na upotrebu solarne energije u sektoru turizma a koji je CCEE uspješno realizovao:

„Projekat  je rađen jos 2012. god. i sticajem okolnosti sam bio angažovan u izradi te studije. Obuhvatala je oko 20 hotela i svakom od njih su predložene određene  mjere energetske efikasnosti u cilju smanjenja potrošnje elekrične energije, a samim tim i štetnih gasova”.

Kao gosti CCEE, govorili su: Milorad Micko Vukotić, dipl.inž.maš. i Bojan Grujički, dipl.inž.elek. – predstavnik VIESSMANN.

Izuzetno interesantna tema g-dina Vukotića – Proizvodnja “zelene” hidroelektrične energije u Crnoj Gori, u okviru koje su posjetioci imali priliku da vide interesantne animacije na temu primjene Arhimedove hidrodinamičke pužne turbine, izazvala je brojna pitanja posjetilaca. Tom prilikom, g-din Vukotić je kazao: „Zelena energija je ona koja se dobija od obnovljivih izvora energije – vode, sunca, vjetra i bio-gasa. I to je budućnost čitavog čovječanstva. U Japanu su, prije tridesetak godina,  zemlje UN potpisale ugovor da će svoje potrebe za električnom energijom  do  30% podmirivati iz zelenih  izvora energije, jer će na taj način sačuvati atmosferu od zagađenja, jer zelena energija ne proizvodi ugljen-dioksid“.

Ništa manje interesantna od prethodnog, bila je prezentacija drugog gosta CCEE, g-na Grujičkog a koja se odnosila na: Budućnost grejne tehnike do 2030. godine. „Kada je u pitanju budućnost grejne tehnike na ovim prostorima, ona je svijetla,  ukoliko pokušamo da iskoristimo sve potencijale koje nam moderna tehnologija i izvori energenata ovog regiona pružaju. Tu, prije svega, mislim na obnovljive izvore energije – sunce, bio-termiju, toplotne pumpe, kao i na efikasno korišćenje fosilnih izvora energije poput  gasa, lož ulja,  itd.“

Grujički je govorio i o uređajima za grijanje koji imaju i neke, kako je kazao, „futurističke elemente“, ali koji su već u upotrebi. „Korišćenje hibridnih uređaja za grejanje, koji koriste dva energenta istovremeno, zatim korišćenje gorivih ćelija za grejanje – što je futuristički element, ili povezivanje uređaja za grejanje sa internetom i način na koji oni mogu da se kontrolišu je nešto što je već u uporebi. To ne košta puno i više je stvar opšte kulture. Nije bilo lako razviti ovu tehnologiju, a sada je situacija mnogo lakša. Naši ljudi žele da usvoje nove tehnologije i samo im treba pružiti uslove“ – zaključio je.

11Drugi dan učešća CCEE na Sajmu energetike, ostaće zapamćen po velikom interesovanju domaćih posjetilaca kao i onih iz okruženja. Ostvareni su brojni kontakti, podijeljene brošure, flajeri i drugi material, uz nadu da će se jedan dio zajedničke saradnje o kojoj je bilo riječi u neposrednoj komunikaciji i ostvariti u dogledno vrijeme.Učešće CCEE na Sajmu energetike, prema procjeni Izvršne direktorke Nade Vemić Vučković i članova Upravnog odbora, predstavlja uspješan korak u daljem radu CCEE. Pored zastupljenosti CCEE u Katalogu sajma, izvještaj o učešću CCEE je dobio prostor u komentaru Inženjerske komore Crne Gore na njihovom sajtu kao i u lokalnim TV stanicama.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.