Sastanak sa predstavnicima TESLIANUM i LEEN sistema upravljanja – Podgorica, 02.10.2015.

5. LEEN i TESLIANUMNa poziv predstavnika LEEN – Learning Energy Efficiency Networks  g-na Juergen Sonnleitner iz Austrije i Predsjednice TESLIANUM – The Energy Innovation Center g-đe Mirjane Prljević iz Beograda, održan je 02.10.2015.  susret u Podgorici koji je imao za cilj upoznavanje sistema upravljanja energijom i povećanja energetske efikasnosti.

 

 

LEEN sistem upravljanja je razvijen u okviru istraživačkog projekta “30 Pilot Networks” (30-PNW). LEEN predstavlja finalni proizvod  Fraunhofer Instituta, koji sprovodi projekte namijenjene energetskoj efikasnosti u Njemačkoj, Austriji, Belgiji i nekoliko azijskih zemalja.

Rast troškova energije, moguće blokade koje se mogu pojaviti prilikom snabdjevanja i klimatske promjene – sa svojim ekonomskim posljedicama – stvaraju mogućnosti za inovaciju. Sve ovo otvara mogućnosti inovativnim kompanijama da povećaju energetsku efikasnost i unaprijede svoju konkurentnost. Nove tehnologije koje se tiču proizvodnje i energetske efikasnosti, kao i obnovljive energije i razvoja pratećih troškova, su važni pokretači tog procesa. Stoga su LEEN mreže planirane na trajnoj osnovi. Analize postojećih mreža pokazuju da je moguće udvostručiti prosječan energetski napredak u njemačkoj industriji.

Razmatrane su mogućnosti uključivanja CCEE i drugih subjekata iz Crne Gore u postojeću mrežu.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.