Mladi ambasadori pozitivnih promjena na Zapadnom Balkanu

YWBAPC_CENER-Web

Klimatske promjene nisu apstraktni koncept o nekoj dalekoj budućnosti. One utiču na živote mladih ljudi, a uticaće i u budućnosti. Posledice klimatskih promjena su već očigledne i prisutne. Porast temperature, porast nivoa mora, zagađenje životne sredine i ekstremni vremenski događaji ne utiču samo na svijet koji ostavljamo budućim generacijama, već utiču na svijet u kome sada živimo. Pitate se odakle ovo dolazi? Da bismo došli do odgvora na ovo pitanje, moramo se zapitati kako živimo svoj svakodnevni život.
Zemlje Zapadnog Balkana karakterišu intenzivne potrošačke navike, gdje se resursi enormno isrcpljuju, otpad se stvara i odlaže u velikim količinama a mladi ljudi nisu dovoljno informisani o uticaju takve potrošačke navike na povećanje emisija gasova staklene bašte, pritisak na žiotnu sredinu i klimatske promjene.
Fond za Zapadni Balkan je prepoznao ove probleme i odlučio da sufinansira  implementaciju projekta „Mladi ambasadori pozitivnih promjena Zapadnog Balkana“.
Projekat ima za cilj da edukuje mlade o načinima održive potrošnje i načinima zaštite životne sredine kako bi se na odgovarajući način prilagodili klimatskim promjenama.
Crnogorski centar energetske efikasnosti će zajedno sa partnerima u okviru projekta realizovati sledeće aktivnosti:

  1. Dvodnevna onlajn radionica na temu „Prepoznavanje problema neefikasne potrošnje i mogućnosti za održivu potrošnju“ sa praktičnim proračunima ekološkog otiska potrošačke navike učesnika.
  2. Onlajn kvizovi na temu održive potrošnje resursa, proizvoda i upravljanja otpadom na lokalnom nivou. Pobjednici kviza biće nagrađeni tabletima.
  3. Sedmodnevni izazov za mlade sa praktičnom implementacijom održive potrošnje i aktivnostima očuvanja resursa kroz tri izazova: „Zero Waste Lifestyle“ (način života sa nula otpada); pisanje eseja na temu “Kako integrisati terminologiju održive potrošnje u obrazovni sistem”; pisanje eseja na temu „Moja ideja o integraciji cirkularne ekonomije u vannastavni plan i program“. U ovim aktivnostima predviđene nagrade su: za prvoplasirane laptop, za drugoplasirane i trećeplasirane u svakom izazovu nagrada je tablet.

Nakon realizacije planiranih aktivnosti, CENER 21 će u decembru 2022. u Sarajevu  ugostiti najuspješnije učesnike i uručiti nagrade. Na završnom događaju prisustvovaće i predstavnici zainteresovanih strana, predstavnici Fonda za Zapadni Balkan (WBF), kao i partnerskih organizacija.
Projekat će se realizovati sedam mjeseci počev od 15. juna 2022. godine. Nosilac projekta je Centar za energiju, okolinu i resurse (CENER 21) iz Sarajeva (BiH),a partneri na projektu su Inženjeri zaštite životne sredine (EEG) iz Novog Sada (Srbija) i Crnogorski centar energetske efikasnosti (CCEE) iz Podgorice (Crna Gora). Ukupan budžet projekta je 14.870€, od čega je WBF obezbijedio 11.030 €, dok preostali iznos od 3.840 € do kraja projekta obezbjeđuju projektni partneri.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.