Prezentacije i prijemi

Svečani prijem i večera povodom 5 godina od osnivanja CCEE – 07.04.2015. restoran „Dvor“, Podgorica

Prvi jubilej – svečani prijem i večera, povodom pet godina postojanja Crnogorskog centra energetske efikasnosti (CCEE), organizovan od strane rukovodstva, održan je u tradicionalnom ambijentu restorana “Dvor” u Podgorici, 07.04.2015. godine  u 19h.

Prijemu su, pored članova CCEE, prisustvovali brojni gosti, predstavnici institucija i organizacija koje su bile prisutne kao osnivači, sponzori i partneri, tokom pet godina djelovanja ovog strukovnog udruženja.

Fotka br.9 AKTIVNOSTI -Prezentacije i prijemi

Fotka br.10 AKTIVNOSTI-Prezentacije i prijemi

 

 

 

 

 

Ispred predstavnika GIZ-a, kao organizatora prve obuke za energetske auditore i kasnije sponzora pri osnivanju CCEE, svojim prisustvom je uveličao ovaj jubilej, g-din Goran Tuponja, bivši koordinator u savjetničkoj službi za energetsku efikasnost u projektu “Energetska efikasnost u Crnoj Gori”, zatim sadašnji predstavnici GIZ – Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu za energetsku efikasnost (GIZ-ORF EE) g-đa Jasna Sekulović, Project Manager, g-đa Diana Šoljan – Tuponja, inženjer u projektu. Prisustvovali su predstavnici Ministarstva ekonomije – Direktorata energetske efikasnosti, g-đa Dragica Sekulić, Generalni direktor za energetsku efikasnost, g-din Božidar Pavlović, Savjetnik u Direktoratu, zatim predstavnici UNDP – g-đa Dragana Čenić i g-đa Jelena Janjušević, menadžerke Centra za održivi razvoj (UNDP), predstavnik KfW g-đa Milica Knežević, lokalni projekt-koordinator u oblasti energetike, kao i prvi direktor CCEE g- din Dražen Karadaglić.

Fotka br.11 AKTIVNOSTI-Prezantacije i prijemi

Uvaženim gostima i svojim kolegama obratila se mr Nada Vemić-Vučković, Izvršna direktorka CCEE. Osvrnuvši se kratko na razvojni put ovog udruženja, i uz zahvalnost gostima, koji su se odazvali u velikom broju i svojim prisustvom uveličali ovaj jubilej, direktorka je zaželjela da nastave uspješnu saradnju i provedu prijatno veče.

 

 

 

 

Prezentacija Studije „Solarna energija u sektoru turizma u Crnoj Gori“, PR centar, Podgorica, 14.03.2012.

Dana 14.03.2012. u PR centru je održana promocija studije „Solarna energija u sektoru turizma“. O projektu u okviru koga je izrađena Studija, govorio je Koordinator projekta Dražen Karadaglić, a studiju su predstavili energetski auditori, članovi CCEE, Jelena Rajković, dipl.ing.građ., Novo Govedarica, dipl.ing.maš., Ljiljana Radonjić, dipl.ing.elek., Rina Ivančević, dipl.ing.građ. i Tatjana Vujošević, dipl.ing.građ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrezentaciji je prisustvalo oko 35 predstavnika firmi koje se bave solarnom energijom, hotelijera, Ministarstva ekonomije, novinara, kao i zainteresovanih građana.

Studija pokazuje da je ulaganje u solarnu energiju isplativo za velike hotele, dok, kad su u pitanju mali hoteli i apartmani, država ipak mora aktivnije da se uključi u ovu problematiku.

Studija predlaže i daje moguća rješenja kako da Vlada i lokalne Banke aktivnije uzmu učešća u pokretanju investicija i ovog tržišta.

 

Crna Gora ima velike mogućnosti u primjeni solarnih kolektora i održivih izvora energije, a ovo je prvi korak kako bi se započeo investicioni ciklus i aktivirali kako država tako i investitori, vlasnici hotela, uvoznici i distributeri opreme kao i lokalne banke. Ovo je interes svih nas kao građana države, koji želimo napredak i održivi razvoj uz očuvanje ekologije.

U studiji je prikazano istraživanje u sektoru turizma jer je to jedna od najznačajnijih privrednih grana u Crnoj Gori, koja obezbjeđuje 10% radnih mjesta (u 2016.godini se očekuje porast na 16,1%), (WTTC, accenture, 2006.godine). Međunarodne organizacije su sektor turizma okarakterisale kao tržište sa najvećim potencijalom i stopom rasta uz povraćaj investicija (WTTC, accenture, 2006.godine).

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa osnovu raspoloživih kapaciteta hotelskog sektora (broj hotela i sličnih smještaja iznosi 266, sa 26.907 ležaja samo u hotelima), može se predvidjeti da je prosječna potreba za energijom za pripremu sanitarne tople vode (STV) u hotelskom sektoru 50,6 GWh godišnje. Ukoliko se od ove ukupne potrebe energije za STV 70% obezbijedi solarnim kolektorima, godišnje bi se proizvelo oko 35,4 GWh/god toplotne energije koja bi najvećim dijelom smanjila energetski deficit i zamijenila potrošnju električne energije, a dijelom i potrošnju lož ulja koji se koristi za zagrijavanje sanitarne vode i omogućila smanjenje emisije ugljen-dioksida za 0,2 miliona tona godišnje.

Postojeći anketirani hoteli (uzorak čini oko 10% od ukupnog hotelskog kapaciteta po broju hotela ili 20% u odnosu na ukupne kapacitete kreveta) u 80% slučajeva imaju centralni sistem za pripremu STV i u njima je moguća ugradnja sistema SE za pripremu STV bez većih dodatnih investicija, dok je kod 20% hotela to izvedeno na lokalni način, što bi podrazumijevalo velika početna ulaganja koja nisu uzeta u razmatranje ovog puta.

Ukupna investicija za uvođenje SE u hotelski sektor bila bi oko 33 miliona €, međutim, uz kamatne stope od 7% i niske cijene električne energije, period otplate za velike hotele (preko 100 kreveta) iznosio bi minimalno 6,8 godina (pay off oko 8 godina), dok bi za male hotele taj period bio mnogo veći – odnosno preko 10 godina.

Uzimajući u obzir da je cijena električne energije i lož ulja na nivou zapadnog Balkana prosječno oko 0,11€/KWh, i da će ona rasti brže od cijena opreme za ugradnju sistema SE, u budućnosti će ugradnja ovih sistema biti isplativija nego što je to danas. Zbog navedenog, potrebno je pomoći potencijalno zainteresovanim vlasnicima hotela da se odluče za ovo ulaganje, kroz brojne finansijske, zakonske i fiskalne instrumente.

Treba uzeti u obzir i da Crna Gora ima na osnovu energetskog balansa potrebu za uvozom oko 1038 GWh godišnje, ili 23,1 % (najveći manjak snage iskazuje se u avgustu i iznosi 377 MW), te da bi svaki ovako uložen kapital smanjio uvoz za 10%, a najviše u ljetnjim mjesecima kada je i najveći deficit, što ima širi značaj za državu.

Predlaže se nastavak istraživanja primjene solarnih sistema u turizmu i to u privatnom apartmanskom smještaju, koji ima tri puta veći kapacitet od kapaciteta hotelskog smještaja koji je bio predmet ove studije, gdje se mogu ostavariti još veće uštede.

Najveće planirane investicije u Crnoj Gori, privatni kapital i javna infrastruktura, kao i prirodni ljudski resursi, su u turističkom sektoru. Turizam je najaktivnija privredna grana Crne Gore i ima najveću šansu da pokrene razvoj građevinarstva i ljudskih resursa u ostalim granama, a posebno u oblasti ugradnje obnovljivih izvora energije (OIE), odnosno primjene solarnih sistema.

Podršku širem korišćenju solarnih sistema u turizmu treba planirati kroz razvoj odgovarajućih tehničkih standarda i politikom olakšica prilikom oporezivanja i carinskim olakšicama na uvoz opreme solarnih instalacija. Na taj način bi se smanjile početne investicije, što bi iniciralo veća ulaganja u izgradnju solarnih sistema, a time bi se pokrenuo i građevinski i turistički sektor u Crnoj Gori. Podršku turizmu je moguće ostvariti putem poreskih olakšica za investitore koji ulažu u OIE i finansijske šeme (npr. bankarske kredite) za potrebe energetske efikasnosti.

U narednom periodu je potrebno sprovesti aktivnosti usmjerene na promociju korišćenja solarne energije za pripremu STV i zagrijavanje prostorija, i razvoj solarnih elektrana za proizvodnju električne energije, kao i aktivnosti na razvijanju svijesti i potrebe za projektovanjem sistema koji omogućavaju u budućnosti primjenu OIE.

 

Prezentacija SolTherm projekta CCEE i obilazak solarnog sistema za grijanje i hlađenje, Gradska opština Tuzi, Podgorica, 11.11.2011.

U okviru projekta SolTherm, 11.11.2011. organizovana je prezentacija projekta u Katoličkom duhovnom centru “Sanctae Crucis” u Tuzima.

TUZIPrezentacija je započela obilaskom solarne instalacije objekta Katoličkog duhovnog centra.

O solarnoj instalaciji koja se sastoji od 108 m² solarnih kolektora i koja se koristi za grijanje, hlađenje i pripremu sanitarne tople vode za potrebe objekta, govorio je g-din Alfred Reich, konsultant u Ministarstvu ekonomije, koji je zatim održao i prezentaciju o dostignućima u oblasti solarnog hlađenja u zgradama sa Četvrte međunarodne konferencije održane na Kipru u oktobru 2011. godine, kojoj je prisustvovao.

 

Koordinator projekta i Direktor CCEE Dražen Karadaglić prisutnima je predstavio SolTherm projekat i najavio je dalje aktivnosti (prezentacije, seminare i trening programe) u sklopu pomenutog projekta.